Głód psychiczny i głód fizjologiczny Powrót do listy porad

Odczucia głodu i sytości są kontrolowane przez ośrodek głodu i sytości znajdujący się w części mózgu zwanej podwzgórzem. Do podwzgórza docierają sygnały z systemów współtworzących mechanizm regulujący pobór jedzenia – związane z ruchami przewodu pokarmowego, wydzielaniem hormonów, ilością produktów trawienia we krwi oraz temperaturą na zewnątrz i wewnątrz ciała. Na pracę tego ośrodka mają wpływ również informacje pochodzące ze zmysłu wzroku, węchu i smaku, a także informacje pamięciowe i emocje.

Nieprawidłowości w odczuwaniu głodu i sytości mogą mieć różne przyczyny. Bywa, że jedzenie stanowi środek regulujący emocje i nastrój, czy też obszar kontroli. Ból brzucha czy zły nastrój wynikający ze stanu psychicznego mogą być mylnie odbierane jako głód organizmu (fizjologiczny). Zdarza się, że na przykład tłumacząc się dużą ilością obowiązków, przez wiele godzin odkładamy posiłek. Daje to przestrzeń fizjologiczną do wystąpienia dużego głodu fizjologicznego. Dodatkowo, skumulowane w ciągu dnia negatywne emocje, napięcie i zmęczenie mogą mieć wpływ na zjedzenie bardzo dużych ilości pożywienia. Utrwalane zachowania, mogą skutkować rozwinięciem trudności w rozróżnieniu głodu o podłożu psychicznym i głodu fizjologicznego.

U osób dotkniętych zaburzeniami odżywiania, duży wpływ na zaburzenia we właściwym odbiorze sygnałów głodu i sytości mają trudności emocjonalne. Stan psychiczny osób chorych wynikający między innymi ze sposobu odbioru, interpretacji i reagowania na bodźce zewnętrzne zaburza regulację jedzenia.

Świadomość istnienia wielu czynników oddziałujących na poczucie głodu i sytości oraz znaczenia regularnego jedzenia i uważności na sygnały fizjologiczne i psychiczne wzmacnia prawidłową regulację jedzenia.

Copyright © aboco.pl 2017 Wykonanie: AVANO